Sydafrikas bästa operasångerska vid middagsbordet

Hanli Stapela – en av Sydafrikas mest beundrade operasångerskor

Image

Idag fyllde min kusin Mats 14 år. Vi åkte därför till hans mor i Pretoria, Sydafrika för att fira hans födelsedag. Precis när vi anlänt berättar Maryka (Mats mor) att hon bjudit över sin bästa vän Hanli Stapela till middagen. Precis när jag trodde att dag skulle sluta utan några musiknyheter till bloggen så fick jag alltså träffa en av de främsta operasångerskorna i modern tid här i Sydafrika. Hanli har sjungit och turnerat (inte bara runt hela Sydafrika och med varenda orkester här utan) runt hela Europa och stora delar av USA. Hon har vunnit stora utmärkelser sedan sin debut i La Bohéme och skulle nu på måndag åka ned till Durban och uppträda med en Mendelsonrepertoar tillsammans med en stor orkester.

Men hon berättade tidigt att hon inte längre uppträde så mycket. Inte pga av att hon inte gillade det, men pga av det håra arbetet det krävde. ” Many people think it’s just fun to do music and can’t understand the hard work it recquires”. Nog känner vi alla musiker som försökt att försörja oss på musiken igen oss. Att arbeta som heltidsmusiker idag innebär så mycket mer än att gå till kontoret klockan åtta (eller vart man nu går klockan åtta). Framför allt har det blivit tuffare på senare tid, menade Hanli, då den klassiska musiken inte har lika stor plats i Sydafrikas kultur längre. Många orkestrar har fått lägga ned pga dålig ekonomi och många har stora skulder till operasångare, som henne själv. Idag undervisar hon därför heltid som lärare på “The University of Pretoria”. Hon undervisar i sångteknik, klassisk repertoar, uttryck och språk (tyska, franska och italienska). Dvs de språk som de flesta klassiska verken är skrivna på. Hon har bott i Tyskland under flera år och har dessutom varit gift med en tysk man. Den tyske mannens mamma jobbar på kontoret hos min morbror som jag bor hos just nu. Är världen verkligen så liten? Nej,inte direkt! Min morbror har ju varit gift med Maryka och på något sätt har kontakterna för dem samman.

20130323-235610.jpg

Proriteringar i livet

Maryka träffade Hanli när hon själv studerade klassisk klarinett för många år sedan. Maryka arbetade proffessionellt som klarinettist under ca tio års tid samtidigt som hon undervisade. När hon skaffade familj övergav hon sin musikerkarriär och skolade om sig till jurist. Jag älskar barn och hoppas att jag kommer få några själv en dag. Men jag funderar ofta på om jag också kommer känna mig tvungen att ge upp min kärlek till musiken?

Det var allt för idag!

Musikbloggen må leva vidare…. 😉 XoXo Anna Björklind och Stefan Ajax

One thought on “Sydafrikas bästa operasångerska vid middagsbordet

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: