Semester med min fiol

Irland- BLAS Summer School (University of Limerick)

För andra året i rad besökte jag Irland för att gå på på sommarskola. I år valde jag en kurs via universitet med lite mer akademisk inriktning.

Det var en väldigt lärorik vecka där jag förutom irländsk musik studerade språket iriska. Ett språk som är helt omöjligt att läsa, men fantastiskt roligt att sjunga på. Mina fiollärare var Beogas violinist Niam Dunne (som just spelat in en platta med Ed Sheeran och är inspirationen till låten “Galway Girl”), Siobhán Peoples (Tommy Peoples dotter) samt en till pärla vid namn Àine Mcgeeny. Siobhán Peoples spelade överraskande nog med bara två fingrar. Efter lite efterforskning visade det sig att hennes andra fingrar börjat göra ont när hon spelade varför hon lärt om sig genom att spela med endast två fingrar. Det ni!

Stämveckan

Sedan den svenska folkmusiken trädde in i mitt liv förändrade det hela mitt sätt att leva. Förut såg jag på sommaren fram emot att få turnera, hålla i konserter och spela på festivaler. Nu ser jag fram emot att få gå på festivaler och spelmansstämmor för att få möjlighet att “buskspela” med kända och okända musiker eller för att lära mig nya låtar.

Denna vecka besökte jag först Delsbostämman efterföljt av Bingsjöstämman och sedan en irländsk/svensk folkmusikfestival utanför Borlänge. Som tur var erbjuder inte mitt telefonföretag tre något nätverk i dessa trakter. Detta innebar att jag var helt mobilfri (i en vecka) med all möjlighet att låta mig förtrollas av musiken, danserna och festerna.

 

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: