Kulturnatten 2020 – stadens klanger

Imorgon är det dags för Kulturnatten här i Uppsala. Min favoritdag! Finns det något bättre än när alla öppnar sina dörrar för en dag?

Ja, kulturnatten blir digital. Bra initiativ av arrangörerna och inget som går att beklaga sig över då alternativet vore ingen kulturnatt alls. Jag förstår därav inte varför Uppsalatidningen har besvärat sig med ett helt uppslag på temat: ”saknar du den vanliga kulturnatten?”, varav tre av de tillfrågade inte ens hade besökt kulturnatten på flera år. En av Uppsalatidningens egna skribenter skriver därtill ett inlägg om att hon ” nödvändigtvis inte brukar gå på Kulturnatten” och jämför innehållet med en påse godis där det mesta ändå smakar illa. Uppsalatidningen bättre kan ni!

Stadens klanger

Jag hade en idé om enkel vardagsrumsinspelning med min sånggrupp Ambra som bidrag till programmet. Men en idé ledde till den andra och blev raka motsatsen. Resultatet blev en arton minuter lång musikfilm där vi testade ljudet i några av Uppsalas anrika valv och salar. Under två veckor spelade vi in liveljud och filmade miljöbilder som jag fortlöpande redigerade i takt med att jag lärde mig ett nytt videoredigeringsprogram, Davinci Resolve. Under årets digitala kulturnatt kan alla se och höra Ambra framföra sex folkliga melodier på lika många säregna platser – var och en med sin alldeles egna röst. Musiken är hämtad från Bulgarien, Makedonien, Georgien och Åland, men klangerna är Uppsalas egna.

Se filmen från och med den 12 september:

Evigt tack till Elias Hall som filmade allt!

One thought on “Kulturnatten 2020 – stadens klanger

  1. Tack! Ska bli spännande

    Vänligen Agneta Sundqvist

    Den fre 11 sep. 2020 20:29Hannah Sundkvist skrev:

    > hannahsundkvist posted: ” Imorgon är det dags för Kulturnatten här i > Uppsala. Min favoritdag! Finns det något bättre än när alla öppnar sina > dörrar för en dag? Ja, Kulturnatten blir digital. Bra initiativ av > arrangörerna och inget som går att beklaga sig över då alternativet ” >

Comments are closed.

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: