Musik från Sydafrika

Mina veckor i Sydafrika och Mozambiq gav mig en anledning att inte använda internet eller att ens tänka på att musicera.

Väl tillbaka i Sverige tog det en vecka för mig att riktigt få tillbaka någon musiklaisk inspiration. Men igår kom den plötsligt tillbaka.

Jag sjöng och spelade “WakaWaka” samt “JallaDansaSawa” med eleverna under dagen och övade in en serbisk repertoar med Morfis på kvällen.

Kort om Sydafrika
Vid lortare
Min morbror introducerade mig till en fantatisk musiker vid namn Concord Mkabinde. En Sydafrikansk basist från Soweto. Hans pappa är en god vän till mina morföräldrar och visade runt oss i Soweto (den stadsdel som Nelson Mandela bodde i och dit svarta människor blev förflyttade under Apartheid). Hans pappa Philip har lovat att skriva en “klick-song” till mig. När den kommer ska jag arra den till Morfis.

Lyssna till en av hans många plattor. http://open.spotify.com/user/hannahsundkvist/playlist/0RiW6VyCn1CSfOaEU7mTvA

Blev jättesugen på att lära mig Zulu. Det liknar Swahili en del i grammatiken och en del ord är nästan likadana. Vi får se om det blir mitt fjärdespråk. Då ska jag bara skriva klicklåtar 🙂

Ny stråke

Fredag

På fredagar är jag ledig (förutom att jag har några privatsångelever då och då). Dagen är till för egen övning, men oftast sover jag bort halva dagen och ägnar resten åt att läsa mail och bloggar. Men idag sov jag istället hela dagen eftersom jag vaknade upp sjuk igen. Men jag var ändå fast besluten att återvända till “Ton i trä” för att köpa en stråke som jag lånat hem.

Efter att ha lånat hem en dyr stråke som gör att allt blir lättare att spela samt låter mycket bättre kunde jag givetvis inte återvända till mig gamla stråke. Det bästa av allt var att jag trodde stråken skulle kosta 10.000:-, men det var den stråken som jag inte valde som kostade det, medan min gick för endast 7500:-. Vilken vinst! Jag kostade på mig en liten renovering av stämskruvarna också.
20130316-002634.jpg
Hoppas nu att det ska göra någon skillnad till inspelningen i helgen. Det är så jäkla svårt att spela in fiol på skiva (jag ska inte gå på om varför, för det är nog bara en bråkdel som finner det intressant att läsa om). Men fråga gärna! 😉

Ny stråke

Här står jag lycklig över min nya stråke medan fiolen blir ompysslad i bakgrunden

Trezen inkörd direkt från Rättvik till repet

20130314-223340.jpg

Torsdag

Torsdagar repar jag med mitt världsmusikband Morfis. Staffan hade under dagen varit och hämtat en trez (kubansk gitarr) från Rättvik till repet. Detta eftersom hans egen intonerade dåligt och inte dög till skivinspelningen i helgen. Lyssna till när han spelar trez:Dunia

Christofer var supertrött och låg i slutet av repet i soffan och spelade flöjt. Kanske är det för att han spelar ett nytt instrument på i princip varje låt? 🙂 Bara idag spelade han tvärflöjt, piccolaflöjt, barrition- och tenorsaxofon. Jag blir trött bara av tanken på att behöva öva på alla de instrumenten varje vecka.

DSC_3068DSC_3106DSC_3046

Ett vanligt gig för Christofer: på bilderna på barriton- och tenorsaxofon samt trumpet

Idag övade vi i alla fall på en turkisk klassisk låt, en hyllningslåt till Alé Möller samt en kubansk låt med en mycket mystisk text på spanska (typ jag stekte min mat i bajs…). Dessutom hade vi besök av trumpetaren Anders Jago som kom till repet för att öva till en av låtarna på skivan som vi spelar in i helgen. Vi har även hyrt in en man på congas till den kubanska låten så det kommer bli en spännande helg.

20130314-231225.jpg

Så här ser David ut när han är missnöjd  med sitt spel (and he might kill me now) 🙂